6
« -: Август 27, 2012, 02:29:44 pm »
Повечето човки на съвременните поялници имат покритие върху човката и се почистват само благодарение на мокра гъбичка. В момента в който започнеш да ги почистваш с метално острие или шкурка, покритието пада и почистването на човката за да хване тинол, става трудоемко и често. За тези които имат човки с покритие - не са вечни...когато видите, че бързо се зацапват и трудно се чистят, сменете човката с нова.
Флюсове за почистване на човки , запояване и PGA монтаж има много видове и най различни. Времето на аспирина си отмина (поне за мен). Забелязвал съм, че използването на киселини (аспирин) зацапват бързо човката и, ако е с покритие, по бързо си заминава.
Разпояването на много елементи от каквато и да е платка практикувам като слагам платката в една малка фурничка и нагласям на 190 градуса. След около 20 мин (зависи от големината на платката), бъркам с дълга пинцета, хващам платката и тръсвам. Отпоените елементи падат в тавичката долу. Ако имате чипове с тънки крака и решите, че може да ги използвате, слагайте на дъното на тавичката вата, за да не се огънат краката при падането. Не пробвайте във фурната, която готвите, защото остава една отвратителна миризма в цялата фурна. Принципно може да вдигнете температурата за да скъсите времето, но ризкувате да се стопят пластмасите (ако има такива по платката). Истинската фурна за разпояване трябва да е с много финно регулиране на температурата и да може да държи точна температура, както и да има конвекция на въздуха.