Здравейте,
Искам да се обърна към вас с ясната представа,че питам на правилното място..относно някой малки или в течение на времето изникващи въпроси за това което съм си намислил да правя..
Понеже в момента започнах изучаването на микропроцесорната електроника и да си кажа доста интересно ми стана..То не бяха прости програмки ,то не бяха писане на елементарни кодчета и така малко по малко ми хареса да се занимавам с микропроцесори...
Реших да си направя Един постоянно токов волтметър,като съм го замислел да го направя със порт за PC МS232 (Com port) и чрез него вход да си го програмирам докато стигна до успеха и правилното реализиране...
Невярвам да е по-точен от уредите който се продават за по 5 лева но важното , е че е съм си го направил аз...Тук искам да ви помоля за помощ ако нещо не ми ясно да ме насочите ,4е те първа навлизам в микрото и като нищо да ви задам некой глупав въпрос.....За което се моля да бъда извинен ОТ СЕГА.. :-D :-D :-D
Днес си направих блоковата схема и искам да ви я покажа ,за да ми кажите на прав път ли съм.... понеже въпроси ще имам .. а знам ,4е вие сте точните хора които биха подпомогнали
Ето ми я и блок Схемата...
Искам да имам 4 тири обхвата на уреда а именно 200мв,2в,20в,200в.
Мисля да използвам за сега тези 2 MCU - та
PIC16F877 или PIC16F688
PIC16F Са си 10 битови ... имат си вградено Ацп и мисля ,че ще ми свършат добра работа...
Трябват ми само 2 резистивни делителя за обхватите от 20в и 200в понеже микропроцесора ми се захранва на 5 волта следователно не мога да подам повече от 5 волта на единият вход... :? :? :? Тук правилно ли мисля ?
Ето и първият ми въпрос Този усилвател коефицента му на усилване как трябва да го сметна примерно .. ако на входа имам 200мв и Аu=10 то на входа на Ацп -то ще имам 2 волта което си е в охват до 5 те волта?
(и тук черно петно..)
А при резистивните делители си слагам резистори така ,че на входа на АЦП-то така да съм си в обхват и си включвам съответния делител за съответния обхват.После резултата от АЦП-то го умножавам по коеф. на делителя и това ми е напрежението което е на входа.
АЗ така си ги убесних нещата ,много ще съм ви благодарен ако ми помогнете при относните делители и работата на целият този усилвател
,4е аналоговата схемотехника леко се скарах с професора ми..... и сега си патя от това...
Аз до ден 2 ще се опитам на базата на вашите мнения да направя некоя постна схема в протеуса и да ви я покажа за съвет иначе за сега толкова от мен ..Благодаря ви предварително....