Флюса, който съм взимал от Конрад е малка зелена метална кутийка и е под формата на паста и мазен на вид и пипане.
Не е агресивен, в смисъл че дори да остане върху платката не предизвиква корозия. Чисти се много лесно със спирт. Фирмата производител e
http://www.cynel.com.pl/ , самия флюс както писах се казва: Paste Cynel-1. Прочетох на сайта на производителя че представлява разтвор на колофон с органични активатори. Това е стандартен флюс и не бих казал че правен специално за SMD, но ми го препоръчаха за работа със SMD и съм доволен. Има флюсове, които са точно за SMD, те са течни и се нанасят с нещо като фулмастер (В Комет ги продават), имам и от него но не съм много очарован. Сега относно този синия, който ти си взел не мога да кажа нищо, прилича но виж да не е киселинен тип , ще ти съсипе палтката и елементите. Трябва ти неутрален тип флюс, какъвто е този на основата на колофон. Може и сам да си направиш като разтовориш малко колофн във спирт
Относно това, което ти е обяснила продавачката - става въпрос за SMD паста за запояване, която съдържа в себе си пипой по формата на микро топчета. При този метод пастата се нанся върху площадките, слагат се елементите и после с пече във специална фурна или обдухва с горещ въздух (240-260 градуса). От нагряването отделните топчета се разтапят, сливат и се образува спойка. Това е фбричния метод за лепене на SMD, който се прави от специални машини, но при желание може да се приложи и в домашния условия.