За дрелка най-добре може да разясни Слави (spp), тъй като той е един от най-вещите в този форум откъм инструментарий. Доколкото си спомням, той си беше намерил китайски събрат на хубавите колонни дрелки за под 20 лв.
Важно е да има колонка към дрелката, защото иначе след това възникват доста трудности с пробиването на отворите, базирането на платката и опастността да счупиш свредло е много по-голяма.
Аз с успех ползвам диамантени накрайници, които могат да се купят от стоматологичен магазин (моите ми ги подари личната стоматоложка - хубаво е да имаш връзки
, в комбинация с дрелката ми за печатни платки, която ми беше подарък именно от Слави преди години. За нещастие все още нямам колонка, но пък съм си свикнал в пробиването и смея да се похваля, че платките стават прилични (досега не ми се е случило да счупя свредло). :-D Не са като професионално пробитите, но не това е целта, все пак...
И още...виждал съм успешно използване на самоделно направени дрелки. Едно бутонче, адаптер, моторче на 12 волта и патронник от "Битови нужди". Последното може да се замени с втулка с 2 крепителни болтчета, но така създават паразитен момент, което кара свредлото да "играе" от време на време. Въобще...човешката фантазия няма граници и ключът е в експериментирането!
Поздрави!