Здравей колега! Относно първата схема, която съм дал. Там добави още един извод към С4-то на долния Adder защото и на него може да имаш стойност в зависимост дали резултата е 8 или 9 битов. Надявам се, че горе-долу си добил представа за схемата и как става логическото събиране. Прочети и нещата, за които съм дал линк. Сега тук ти давам и схема, която се справя с логическото изваждане.
Ако отвориш този линк:
http://www.play-hookey.com/digital/binary_subtraction.htmл ще намериш по-подробна информация относно това. Относно схемата. Тук логиката е следната. Изваждането става така: А - Б = А+(-Б). Това значи че трябва да вземеш отрицателното на Б. Това става като вземеш complimentary-то(извинявай но не знам как точно се казва това на български) на Б и към него добавиш 1. Тоест ако 1 се записва като 00000001, след вземане на complimentary имаш 11111110 и когато добавиш 1 става 11111111. Тоест -1 = 11111111. Чрез използването на XOR Gates и логическа 1 на Control входа, ще имаш отрицателното число. Остава ти само да го събереш с А. А това както вече знаеш става с Full Adders. Тази схема работи само за числа с определен знак (signed). Тоест при тези числа най- старшия бит показва знака пред числото дали е + или - Ако имаш 1 като най-старши значи е отрицателно число. 0 пък показва, че е положително.
Примерно 00000001 е = 1 а 11111111 = -1. За повече инфо виж и линковете към другите постове. Та за схемата, която съм постнал: при нея ще изваждаш В от А. В R ще имаш резултата. Control бита трябва да ти бъде 1.
Дано да съм бил полезен. Относно схемите за логическо умножение и деление: Тези схеми са много сложни. Ще видя ако мога да намеря нещо. Събота - Неделя ако съм по свободен ще се поразровя из нета да видя какво има.