А за електрониката и софтуера какви идеи имате. Кой микроконтролер смятате да се ползва. За такъв проект нещо от рода на PIC16F877 дали ще е достатъчно или да се мисли за нещо от PIC18 фамилията.
В началната идея (в най-лошият случай, ако никой силен в електрониката или програмирането не помага
, мисля да използвам робоконтролера МРЦ40 с ATmega644 (доста прилична разработка - с RS232 и стабилизатор на напрежението) + модул за управление на сервомотори към него, като платките ще се поръчват в платкаджийница.
Другият вариант е Arduino и модул за управление на серви...
Като датчици предвиждам: Сензори за препядствия и за мерене на разстояние; Акселерометър или жироскоп (трябва си); Сензори за наклон, за да разбере на коя точно страна е паднал (ако въобще падне :-D). Като ми се иска събраните данни от околната среда, посредством контролерчета (ATtiny15) да се пращат в "мозъка".
Батерия - Li-Po (т.е. литий-йон) примерно 900-1800mАh ще е достатъчна, защото разполагам със зарядно за тях.
За софтуера нищо не мога да кажа към този момент. Най-вероятно ще си напиша няколко библиотеки, които да мога да ползвам и които да ме улеснят максимално много при писането. Ако е Arduino - там е малко по-лесно.
Като цяло за тази част би ми била необходима най-много помощ, но ще държа проекта Open Source, така че се надявам на помощ, когато се стигне до този етап.
И още... няма значение какъв ще бъде контролерът, дали ще е AVR или PIC, нито пък какъв тип от семействата. За PIC16F877 не мога да споделя, но една ATmega8 (88) ще е напълно достатъчна.
Поздрави!