Здравейте,
имам много странна идея за бот, който минава през лабиринт и мисля, че е достоен проект, който заслужава да се направи. Не съм сигурен дали такава дисциплина вече има (или робот), но съм сигурен, че е рядкост.
Значи аз си мисля следната концепция:
Да кажем, че робота си има мотори и съответното им управление (назад, напред и завои) и сензори от всички страни, които засичат близки обекти (като сумо роботите). В случая обаче, обектите ще са стените на лабиринта. И сега... за да може робота да мине лабиринта, му е нужно да знае пътя обратно да разбира къде има нови пътища, да ги избира и да засича "задънени" пътища. В момента не се сещам за солидно решение на последните 3 пробема но ми идe следната идея -
За да знае къде се намира, в робота може да се приложи нещо като кординатна система, на която центъра й е самия робот и постоянно се обновява. В нея ще се маркират пътищата, по които е минал робота и така той няма да се връща по тях. Съответно, роботът също ще запомни да мине и по разклоненията.
За засичането на задънени пътища мисля, че най-лесното е проста проверка дали има стена отпред, отляво и отдясно. Ако има, връща се, минава по "неизследвано" разклонение, повтаряйки процедурата докато не намери изхода.
За избирането на разклонение, трябва на всяка точка да се запомни броя на разклоненията, както и кординатите.
Задължително трябва робота да знае кога е в лабиринта и кога не.
Еми това е моето предложение засега... споделете мислите и идейте си, даже ако знаете или имате готов проект, може и него да споделите