Здравей,
За закрепването на Разберито, Ардуиното и на почти цялата друга електроника съм използвал иновативен и много надежден метод (малко да си вдигна акциите че ако директно си призная че всичко е вързано със свински опашки рискувам смях с посочване и линч).
Пи-то се държи доста по стабилно от колкото предполагах в началото. Обикновено когато блокира е в моменти на включване или изключване на кабели по време на работа, и дори тогава се случва доста рядко.
От известно време в главата ми се въртеше една идея. Система която дава възможност да си конфигурираш и навържеш отделни модули така че да изградиш робот или някаква друга система. Двете машинки са тестови прототипи и са програмирани на този принцип.
Когато човек се върже с браузъра към роботчето, машинката си казва какви модули има вътре и те се показват на менюто от ляво. когато искаме да контролираме някой модул, е нужно само да го изберем и преместим в контролното поле. Тогава от описанието на модула (като входове и изходи) се генерират контролите които се виждат във видеото. Тези контроли се връзват към данните от роботчето и когато пишем в тях, стойностите отиват към Разберито и Ардуиното. От друга страна когато нещо се промени в Ардуиното или някой от модулите в Разберито, тези данни се връщат към контролите в браузъра.
Интерфейса и всичките трикове по него са писани на чист Javascript. В момента тествам функционалността и бързодействието на уеб базирана контролна станция (и надявам се по някое време ще я направя да изглежда малко по прилично).
Мислил съм да използвам ROS и ще трябва да го разгледам по подробно. Но това ще е няколко версии напред в бъдещето. За сега първата ми цел е да подкарам двете машинки да се движат без една торба кабели след тях.
P.S.
Надявам се скоро да мога да се похваля с работещите машинки и тогава ще се възползвам от съвета за "image" тага.