Универсални датчици за откриване на пожар няма. Причината е, че пожарите са различни, в зависимост от това какво гори. Например в жилищните помещения е много вероятно пожарът да започне с димене. В тези случаи се използват димни датчици. В складове , където се съхраняват петролни продукти е по-вероятно пожарът да започне с пламък и пожарът да се разпространява бързо. Там се използват пламъчни детектори. Това са двата най-често срещани видове датчици за пожар.
Съвременните димните датчици най-често са оптични. Разчита се на ефекта на отразяване на светлината от димните частици. Проблемът при реализацията им е димната камера - трябва да се получава отразен сигнал от дима, но не и от стената на камерата.
Пламъчните детектори използват ефекта на трептене на пламъка (около 11 Hz) и на специфичната ивица на излъчване на горещия въглероден диоксид - 4.4 микрометра. Най-често се релизират с пироприемници с интерференчен филтър.
За димния датчик не може да се каже, че има определена област на действие. Стига димът да достигне до него , той ще се задейства. Пламъчният детектор има зона на действие и тя се определя от ъгъла на зрение и височината на която е монтиран.
Автоматичното гасенето на пожарите е друг вид техника и там се залага преди всичко на надеждността и сигурността. Например цялото помещение , в което се регистрира пожар, може да се напръска обилно с вода. Така се гарантира, че даже и да не се изгаси напълно огнището на пожарът, той няма да може да се разпространи.
Не съм специалист, аматьор съм
, но дано съм бил полезен.