Ами първоначалната ми идея беше два микроконтролера Atmega16 да комуникират помежду си на скорост 2400bs като след конфигурация на UART интерфейса свързах TX на контролера към датавхода на RF предавателя, а RX на другия контролер към датаизхода на RF приемник. При коректна работа единият микроконтролер изпраща сигнал с който трябва да светва и изгася един LED при другият контролер. След първият опит който се оказа неуспешен си помислих че има проблем при UART инициализацията на контролерите и махнах RF модулите и свързах директно контролерите по горната схема с медна жица, и всичко си работеше перфектно, коедо ме докара до мисълта че има някакъв проблем около RF модулите.
Следва другата опитна постановка. Към USB на PC вързвам TX на контролера а RX-а го свързвам към TX на другия контролер. Тоест единият контролер праща сигнал на другия, който изпраща същият сигнал към PC за да мога да видя какво става по трасето и всичко си е наред. Примерно изпращах "1234567890" и на дисплея на компютъра се се извеждаше същото съобщение което означава че всичко си работи коректно. Тогава разкъсах връзката между контролерите и я прекарах през модулите, на екрана на комплтъра започнаха да се извеждат други синволи, който се променяха като барам антената.
Доста подробно съм го обяснил. Трябва да отбележа че освен с USB-то прекарах сихнала и през COM порт. Това няма никакво значение за сигнала между RF модулите но го пиша за тези който не са работели с USB и ще ми пичат че проблема е от там. :idea:
Също ще отбележа че когато се свързва RX на едно устройство, било то контролер или PC, то се свързва с другото устройство към TX и обратно. Това го пиша за тези които смятат че TX се свързва с TX, а RX с RX (това е пълна глупост). :idea:
В крайна сметка когато свързването е директно с кабел всичко е наред. В момента когато прекарам сигнала мрез модулите става зле.
За мен (а и не само според мен) най-вероятната прияина за проблема е във въздушното трасето. Самите модули нямат никаква защита за сигнала. Защитата на сигнала трябва да се извършва чисто софтуерно, и се прави от специализирана библиотека за Ардуино, а модулите си работят много добре и без антена даже.
По принцип във сайта пише: "Ако конфигурирате UART модула на PIC ще имате постоянно безжично прехвърляне на данни." Това е аналогично и за AVR контролери но не се получава.
Трябва да се измисли нещо за софтуерно кодиране от едната страна, а от другата за декодиране и коригиране. Доста гадно защото ще натоварва допълнително контролерите с голям брой сметки.