Нещо всички сме на мания "Linetracer" напоследък. Успях да намеря време и да поработя върху моя занемерен проект.
Ето едно видео, което показва новият ми Linetracer в действие... не е кой знае какво, ама исках да покажа докъде стигнах
http://www.youtube.com/watch?v=_NAXMy4WPmsСхемата е същата като на миналия ми робот, с тази разлика, че сензорите са само 8, а H-моста се управлява само с 3 изхода на процесора.
Робота има и собствено импулсно захранване, с входно напрежение 4-15V
и изходни напрежения 3V и 5V. Засега го използвам предимно за тестове, но по-късно мога да му добавя допълнителни функции(зарядно за Li-ION батерии примерно?). Още не съм начертал схемите, тъй като ми липсват малко библиотеки, но текущата версия на кода(този път на C), може да видите
тук. Компилатора е MPLAB C18.
Тепърва ще има подобрения и на кода и на електрониката:
1. Като за начало ще добавя прекъсвания за броячите и трансформацията на аналоговите сигнали в дигитални.
2. Разни настройки за следенето на линията
3. Ще добавя повторители на сензорите, тъй като отнема повече време превръщането на аналогов сигнал в дигитален, поради висок импеданс..
4. Последни настройки преди финалният тест
5. Робота би трябвало да може да следи перфектно линията без да я загуби.
След като тези стъпки преключат... ще започна работа върху основната идея на робота.. да се ориентира в плетеница от линии.