Ето едно скромно предложенийце от мен, видях го на една гара - единия от механиците си го беше направил.
Той разполага с бюро с 4 чекмеджета, едно над друго и във всяко от тях с кръстосани парчета шперплат е направил нещо като трежър бокс-а на DataMatrix47. Едното беше за R, другото C, третото диоди, транзистори и подобни, и в последното имаше IC.
Представете си, че гледате чекмеджето отгоре:
Летвичките, успоредни на предната му част, ще ги наричам хоризонтални. Та отгоре на хоризонталните летвички той беше написал стойностите на елементите и цветния код на R и C. От ляво на дясно стойностите вървяха 1x, 10x, 100x и т.н., а от горе на долу: 1, 1.2 и т.н.
Моето предложение е да закрепите чекмеджетата със сачмени водачи, за да не изсипете съдържанието им при отваряне до край. Освен това този вид водачи Ви позвляват да изтеглите чекмеджето докрай (говоря за тези, които имат не една, а 2 подвижни части - като релсите за закрепване на сървъри в шкаф).
Неудобното е, че "кутийките" са тесни и понякога ми се налагаше да вадя елементите с пинцета
Друго неудобно нещо е, че неговите чекмеджета не са дълбоки и кутийките не събират много елементи, ако си идват с фабричните дълги изводи. Моят колега навремето ги е разпоявал от всевъзможни платки и изводите им са достатъчно къси, за да се съберат десетки елементи в кутийка 3x3 см. Ако имате бюро с дълбоки чекмеджета ще Ви е доста по-удобно
Сега имам още по-добра идея: вече ползвам платка от типа
Breadboard и повечето резистори и пр. са с дължина на изводите 1 см. Целта ми е да са подредени отново по цветен код и стойности, но да ги набода в
дунапрен, дебел 0,5-1 см, вместо да ги държа в кутийки. И след това отделните листове дунапрен - с резистори, C, IC и т.н. ще са един върху друг в нещо като куфарче :clap: