Ето, че реших да си направя един photopopper.
Първо, малко теория. Photopopper се наричат абсолютно автономните BEAM-роботи. Като цяло, те са клас на семейството BEAM, ако може да се изразя по-биологично.
За конструкция на този уникален BEAM-робот дори не сте си фантазирали, колко елементарна и разнообразна може да бъде! Важното е да има някакъв вид мотор и слънчева батерия.
Малко снимки за вдъхновение:
Поляризиран електролитически кондензатор с капацитет от 3300 мкФ имам от старо дъно, което изгоря отдавна, но всички кондензатори изглеждаха добре (от същото дъно взех куплунга за робота "СЕБ").
Слънчевата батерия свалих от калкулатора, с който се подготвях за кандидат-студентските изпити (той е изцяло на слънчеви батерии). BEAM-protopopper-а ще се движи с помощта на два мотора от уокмен и касетофон, които бяха абсолютно еднакви. Светодиоди ще ползвам тези, които се въртят вкъщи от както съм се родил.
Работят, тествах ги! Резистори намерих варгалящи се от незапомнени времена.
Купих само 4 транзистора на обща стойност 24 ст. (6ст./бр.) Така че...общата стойност на робота досега възлиза на... точно така, на
24ст.! Удивително, но факт, с тези финанси ще направя своя protopopper.
За схема ще ползвам това:
Засега това е обмислянето ми на дизайна на робота... Пристъпвам към работа и ще видим какво ще излезе.