Здравей Ясене,
Поздравления за работещата машина.
Голяма част от проблемите ,можеше да ги избегнеш, ако беше коментирал на етап проект (няма нужда да откриваме топлата вода)
Движението между две повърхности е възможно, когато триенето е минимално и между тях има луфт. Но това съм сигурен, че го знаеш.
Едното решение ,което може да ви помогне в случая съм го коментирал с вас, но вероятно сте го забравили.
То е да срежете гайката и да поставите пружина между двете половини. Това според мен във вашият случай ще стане най-лесно и евтино.
Другото решение е да се закупи съчмено - винтова двойка, която гарантира максимално точно движение.
Друго адекватно решение е трудно да се направи.
Това, което виждам реализирано тук е срязана гайка за компенсиране на луфта. Тя работи при стругове и фрези, защото оператора "обира" луфта и е наясно с него. Обикновено там се реализира точно тази схема. но при CNC машините тя не работи.
Това е единият проблем. Вторият е качеството на изработка на винта и гайката.
Надявам се да имам малко повече време и да опиша част от проблемите и решеният в любителското изработване на различни машини и приспособления тук във форума.
Няма нужда всеки да започва всичко от начало, при условие, че вече някой е минал по този път.