Здравейте! Опитвам се да напиша тема от типа [Добиване на материали]. Моля, ако не удовлетворява условията, модераторите да сменят заглавието или да постъпят както намерят за добре.
Като всеки средно статистически българин, не разполагам с неограничени средства за хоби занимания. Затова се зарадвах когато разбрах за "евтините" соларни лампи появили се в големите вериги магазини за битови принадлежности. Бях убеден, че материалите няма да са с кой знае какво качество, но все пак - любопитство. Пък и имах една идея за робота ми. И така. Закупих въпросния артикул - соларна лампа, цена 5лв. За да бъда коректен към производителя нама да споменавам марката. Ще цитирам само част от описанието върху кутията:
-41см височина
-12,5см диаметър
-Ni-Mh батерия
-бяло светеща
-8 часа продължителност на светене без презареждане
Започваме разглобяването от
тук(на тази снимка е премахната пластмасовата част покриваща светодиода).
Лампата разполага с прекъсвач с две позиции. На снимката се вижда и яркия, бял светодиод. Капака се отделя след отвиването на
4 винта - първата придобивка
. Вътре виждаме обаче и първото разочарование - обещаната Ni-Mh батерия се оказва
Ni-Cd 600mAh. Хващате поялник или ако не държите на прецизността - резачки, и почвате. Силикона е навсякъде. В това няма нищо лошо - лесен за употреба и механично устойчив. Само се замислям при евентуално силно нагряване от слънцето...
Когато всичко е отделено остава гола кутия със
слънчевия панел. Трябва да се внимава при неговото отделяне, защото е стъклен , а и задната страна се драска много лесно. С леко огъване на пластмасовата кутия силикона се отлепва и панела изпада.
Тук може да се ориентирате къде точно нанасят силикон за да може лесно да го отлепите. С този последен етап кутията е вече напълно
"оглозгана". Панелът изглежда
така(вижте 4-те снимки), размерите са 39х39х3мм. При тест на силна слънчева светлина и включен жълт светодиод измерих напрежение на клемите 5V и ток от порядъка на 4-5mA - крайно незадоволително за нашите нужди.
На края да видим
материалите, които получаваме срещу 5лв.
- акумулатор Ni-Cd 600mAh размер АА
- слънчев панел с почти нищожна мощност
- двупозиционен прекъсвач
- ярък, бял светодиод
- пластинки за монтаж на батерия
- 7бр. проводници, по 5-6см всеки
- 4бр. винтчета
-
чип управляващ зареждането на батерията от панела
Разбира се не трябва да забравяме черната пластмасова
кутия, която ми изглежда много подходяща за корпус на line tracer примерно.
В заключение. Ако ви трябва захранване от слънчев панел за робота ви - това не е начинът. Останалите части се намират във всеки магазин за електроника. Излиза, че най-полезното е кутията
. То май стана тема [НЕдобиване на части] :zubi: . Както и да е, дано съм помогнал и успех на всички със скрапа.