Виж сега... На никой от нас не е интересно да се вземе всичко на готово. Тръгнахме с една-единствена идея - да подтикнем колкото се може повече хора да се занимават с това интересно и занимателно хоби. Най-вече децата...вместо да ходят по улиците и да се дрогират, бият и т.н. Последното беше с променлив успех, но най-важният ни проект всъщност е именно това - достъпна платформа и електроника, която да си купиш и да НАПИШЕШ АЛГОРИТМИТЕ, КОИТО МИСЛИШ, ЧЕ СА УДАЧНИ! Смятам, че с първото нещо се справихме чудесно и малко или много вървим напред - със средства изцяло от нашия джоб.
Вярно, не сме пратили луноход, марсоход или някой напълно автономен робот, който да се ориентира в градска среда, но според мен за 3 години се свърши доста добра работа. При положение, че когато ние тръгнахме (Аз, Яско, Светльо и др.), нямаше нито такава общност, нито достъпни теоретични материали, нито части, нито "играчки".
Лично аз съм механик. Смятам, че това е силната ми страна и работя по нея. Електрониката я скалъпвам и сам, малко или много. С алгоритмите се справям - това ми е интересно и се надявам да упражнявам повече тази област от Роботиката.
Малко по малко вървя напред.
Не сме се нацелили към нещо като Кибертрон (защото просто не сме доживели деня, не че тук няма хора, които реално могат да построят подобна машина), просто защото би останало само на чертожната дъска, защото пари за наука в България - НЯМА. По-добре да бъдем реалисти и постепенно да растем.
Ако ти не искаш да си в нашата област - никой не те задържа, можеш да преминеш към по-интересно от това занимание. Или можем да ти осигурим една платформа, да ти дадем елементарна схема за сглобяване на електрониката и да напишеш програмата за робота си, с която да размажеш нашите "глупави роботчета".
Все пак, така ще се бутаме напред - ние теб и ти - нас. Конкуренцията е най-важното нещо, за да расте едно нещо напред. Именно затова роботът на Стефано беше толкова ценен за нас. Не е важно дали всеки път е минал линията, нито че ни е победил, важното е че в повечето случаи успя да я премине и то по начин, който досега не бяхме виждали.
Поздрави!
П.С. И да спазим все пак темата на тази тема в нашия Форум - можеш да помагаш на всекиго с това, което можеш, така и всеки би ти помогнал на теб в случай, че ти си подхванал някое начинание или проект.