Здравейте, колеги!
Също както сумото, се зароди идея и за ходещ на два крака робот, понеже изисква доста познания в доста аспекти на науката, за да се реализира. Смятам, че с общи усилия можем да направим нещо подобно, а и ще бъде доста забавно да се учим да ходим, все пак... :-D
Идеята ми е доволно проста, което се вижда от снимките на 3D модела. 6 серви, по 3 на всеки крак. В случай, че идеята ми срещне достатъчно привържаници, можем да я развием.
Предложението ми е да разделим работата на части и всеки да дава идеи в съответната насока, защото за сам човек това би било почти невъзможно. А именно:
1. Механика;
2. Електроника;
3. Сензори (или научното наименование - Сензорика :-D), следящи системи и стабилизация на вървенето (жироскопи, акселерометри и Ко.);
4. Софтуер.
Всичко трябва да бъде достатъчно Open Source, за да може всеки да има достъп до информацията и да успее да помогне с каквото може. Засега конкретната задача на проекта е: Първи стъпки без падане и просто вървене по права линия.
Ето и обещаните снимки.
Поглед отгоре:
Поглед отпред:
Близък поглед към стъпалата:
Кратки пояснения:
Ходилата е добре да са с П-образна форма, разположени един срещу друг. По този начин центъра на тежестта би следвало да се разпредели на по-малък периметър, което ще е доста по-лесно за стабилизиране на цялата констркуция.
Батериите смятам да са на нещо като "раница", което се вижда най-добре от погледа отгоре. Трябва добре да се сметне центъра на тежестта на конструкцията, за да успее да ги носи без проблем.
Старая се да се използват колкото се може по-малко огънати профили, защото цялостната идея е да се изгради механиката на базата на лазерно рязан плексиглас и хексагонални втулки.
Засега толкова, очаквайте развитие в най-скоро време.
Поздрави!