Да всичко което правя го правя първо на бредбоарда за да нямам проблеми като правя платката.
Резултата се постигна с кондензатор от 2100 микро фарада взет от час по практика (то иначе за какво е този час :-D ).
Трябваше ми, защото правя една маса под която ще има скривалище (тайник) и отгоре матирано стъкло и когато над него се сложи лист,чаша да светне един кръг от светодиоди зависи под кое от сглобките на стъклото е защото те са 12 части с размер 10x10 едното или имаше малки разминавания ще излъжа сега,и не исках като се махне да гасне така бързо и изведнъж а с лек fade ефект.
За идеята с кондензатора не се бях сетил но след толкова схеми който прегледах само те ми бяха в главата накрая прочетох за ефекта на Исаки,ако някой го знае ако не той представлява следното:
Биполярният транзистор има PN инжекция между колектора и емитера.Koгато e свързан обратно предубеден към 12 волта захранване PN инжекцията слиза надолу като зенеровият диод като пропуска в горе споменатия кондензатор което го зарежда и диода почва да мига като с един 40К потенциометър регулирам скороста на мигането.(образува се процес рестарт)
За микроконтролер имам знам как става,но правя го за чичо ми а да му кажа електроника 1080 - 12 x 90.
Сега цената е по уместна 15 лева на блок = 15.12 = 180 лева.
П.П:Извинявам се на модератора ако има грешки ама то стана едно обяснение