Здравейте,
от вчера имам ардуино и вече започнах да си играя с него. По принцип искам да направя две, три конкретни неща – точно и за това си го взех.
Започнах да се опитвам да регулирам разни неща посредством ШИМ. Искам да регулирам скоростта на електродвигатели и също така да променям силата на осветеност на лампи. По принцип искам да издържа голям ток, но за сега пробвам само е един транзистор.
Взех си IRF530 – не знам дали е подходящ ама за проби мисля че става.
Това е схемата която направих:
Тока беше малък – около 1А, а мос-фета разбира се започна да грее и му сложих един огромен радиатор :-)
Това написах като код в адруиното:
int sensor=1; //potenciometyr na analogov vhod 1
int promenliva=0; //promenliva v koqto se zapisvat stojnostite ot potenciometyra
int diod=11; //pin-na kym koito e svyrzan mosfer-a
void setup() {
}
void loop()
{
promenliva=analogRead(sensor)/4;
//promenlivata e ravna na stoinostite ot
//vhoda razdeleni na 4 (za da se poluchi max 255)
analogWrite(diod, promenliva);
//na PWM promenqm shirochinata na impusa
//kato izpolzvam promenlivata ot gorniq red
}
Какво се получи:
Работи си. Лампата се регулира. Сложих и идно електродвигателче и то също работи.
При analogWrite(11, 5); се чува характерното пищене на мотора :-)
Но при лампата нещата са малко зле. Изобщо не свети с пълната си сила. Входното напрежение е почти 12V, а на лампата отиват само 7. Или транзистора е много смотан или не се отпушва добре защото на гейта не му достига напрежение.
Кажете нещо по въпроса !? Така ли се прави това, което искам да направя? Имам и един транзистор IRF3205, но още не съм го пробвал.