Добре дошъл!
Не си голям за новак. Човек се учи през целият си живот. Прочети теми в категории Литература и Полезно, доста неща ще ти се разяснят. Хубаво е че учиш програмиране, бих те насочил към Arduino контролерите, лесни са и бързо се свика, езика е C++, за Arduino си има среда която е сведена до минимум знания. Важното е да правиш експерименти кое как става и как работи, най-вече от практика ще свикнеш. В началото бях като теб не разбирах от нищо и роботиката, и като цяло електрониката ми беше тъмна Индия. С времето ми се изясниха нещата и от форума и от практика. Преди не можех и да мечтая да пиша програмки, но вече имам 1,2 проекта. Продължавам да чета и да се интересувам и да научавам нови неща. Мога да ти пожелая успех и само с постоянство
Ако не разбираш от електроника виж раздел Литература постепенно ще свикнеш.
Насочвам те към тази тема - "Най-лесния робот"
http://www.robotics-bg.com/forum/viewtopic.php?t=17Като за начало не се впускай в нещо сложно, а по простичко. След това ще надграждаш и така. Вече какво ще прави роботчето или изделието е в твоята фантазия, как ще изглежда също
Като пари отново си зависи какво искаш да направиш. За това роботче което шава и върви към светлина (най-лесния робот) няма да ти струва скъпо от 5-10 лв максимум, и зависи дали имаш части може да смъкнеш цената драстично. Старите играчки и развалена техника, електроника е рай за тази цел.
Ако имаш въпроси питай
само с въпроси се научава :wave:
:robotics: