Привет, колеги!
Опитах се да намеря зависимост между хартията и качеството на получените платки.
Ето и резултатите ("на око"):
- Хартия от списания - Става за работа, но рискът от размазване на тонера е голям.
- Фото-хартия - Платките се получават чудесни, но остава много от хартията по медта, когато я отлепваме след гладенето.
- Гърба на плакат - Пистите са много добри, тонерът почти не се размазва. Остава част от хартията върху медта.
- Хартия от листи с лепенки за цени (магазините използват жълтите залепващи се хартийки, а ние - останалия гланциран лист
- Според мен най-добрият вариант! Бяха направени 4 платки с него, и всичките се получиха прекрасно. Няма оставаща хартия по медта.
Съвети при лазерния метод:
1. При гладенето използвайте максимално загрята ютия.
2. Използвайте лист хартия върху платката, за да няма неприятности с роднини (най-често при вида гладене
!
3. Гладете леко (може дори да оставите замалко ютията върху платката). Продължителността се определя опитно. При мен е около 3-4, максимум 5 минути непрестанно гладене.
4. Преди цялата процедура, много добре лъснете платката. Пробвал съм много варианти - с телена четка, с фина шкурка, с по-едра шкурка, с гъба за миене на чинии
- с всички се получава, стига да покажете малко търпение.
5. След гладенето и отлепването, минете отново всички писти с перманентен маркер (ако е останала хартия по тях). Ползвам такъв с връх 1мм. Само при допирането му до хартията, боята се разпределя на определено разстояние. ЗАПЪЛВАЙТЕ дупките за елементите! В противен случай рискувате при ецването да се изядат отвътре-навън.
6. Дупчете след като платката се е ецнала и е хубаво промита с вода! Аз ги дупча с дрелка за печатни платки (преди време подарена ми от Слави (spp)). Нямам колонка за нея, но пък не натискам много и държа платката на дървено трупче, под ъгъл 45 градуса. След това, режа листа с ецнатите платки. Ползвам същата дрелка, с цанга 3.2мм. Специално си купих дискчета и ос на "Дремел" (съответно №420 и №402 от каталога на фирмата), за да режа текстолита. Просто вече нямам проблеми с това и затворих напълно цикъла с направата на платки в домашни условия.
Засега е това! Следва продължение!