Рано или късно,ако желаем да направим ,макар и най-лесния и малък робот,ще се сблъскаме с това,каква да бъде неговата конструкция и какви материали да използваме.
Разбира се едва ли ще мога да напиша за всички материали и дизайни,които могат да бъдат използвани,просто те са почти неограничени.Целта ми е да помогна в началото,когато все още има колебания и неясноти.
Каквото и да правим (тук ,ще говорим за техниката,а житейските неща всеки сам ще си ги осмисля)ще имаме нужда от точно и ясно предназначени и функции на устройството,което искаме да изработим.
В случая трябва ясно да знаем,какво точно искаме да прави нашия робот.
Разбира се "изисквания" от типа"Да си говори с мен и да познава Хан Соло" явно не са от най-точните.
Именно за това реших да опиша някои основни групи характерни за роботите.Ще го направя във вид на задание.
Ето ,как би могла да изглежда една идея.
1 Искам мобилен робот.Това общо взето е желанието на всички с които съм говорил до момента.Това веднага ни води до следните въпроси:
-Какъв тип двигател ще използвам?
В любителската практика обикновено се ползват два основни типа двигатели с техните предимства и недостатъци
Постояннотоков двигател -това е най-често ползвания двигател.Класически двигател.Доста лек и лесен за управление.Развива от 1500 -25000 оборота.Управлява се най- лесно с промяна на захранващото напрежение.С намаляването му намаляват и оборотите.С увеличаването му те се увеличават.Разбира се това не е най-добрата схема на управление,но може да бъде изпълнена на първо време с един транзистор.
Недостатъците му трябва да бъдат познавани,за да се избегнат нежелани поведения от робота ни.
Има много високи обороти.Не можем директно да ги подадем към механизма за движение или колелата.Трябва задължително да се използва редуктор.Има механичен контакт между четките и колектора,които може да създава смущения.Механичния контакт е предпоставка и за загряване и неравномерна работа след време(при износени четки)Ако искаме да знаем точно честотата на въртене и да я регулираме,задължително ще ни трябва енкодер и малко по-сложно импулсно управление.
Ето един типичен в любителската роботика постояннотоков двигател с редуктора си.В случая е махната горната капачка на кутията на редуктора за да се види самия редуктор и двигател
ето и целият блок готов за монтаж в робота
Показания редуктор е от робота "Monty"