Да разкажа накратко за робота с който се занимавам. Идеята ми е да направя малък робот-шаси, който може да се ориентира в пространството, конкретно имам предвид една стая или да кажем един апартамент. Робота се пуска в помещението и започва да създава с помща на УЗ датчик карта с която впоследствие да се ориентира и да може де се придвижва до желана позиция в пространството.
За целта първо почнах да правя шаси, първо мислех да двуколесено с балансиращо колело, обаче се оказа че има много малка проходимост. Така че в момента минах на 4x4, обаче докато направя цялата мехника отиде бая време, а и все още не съм доволен от резултата. Като цяло бастисах 4 китайски колички, за да им взема редукторите, монтирах ги на плоча текстолит и добавих 4 гуми за авиомодел за колела. Това е за механиката. Относн електрониката, "сърцето" е ATMEGA8, към него има 2 H моста с MOSFET транзистори, за управлвние на моторите. Схемата позволява реверсиране на моторитеи и плавано регулиране на оборотите. Като екстра имам един модул за радиокомуникация на базата на CC1100, чрез който тествам в момената шасито. Предсотои да добавя разни датчици. Засега иноформацитя по проекта е тук:
http://yas.mobilemine.net/robotics/Няма още снимки на новото шаси а и все още не съм качил никакъв софтуер, но с течение на времето ще попълвам нещата.