Проблема е оправен.. Остана да се калибрира и тества. Някой дали може да помогне с това?
Калибрирането, лично на мен, ми отне около 2 седмици "мързелив труд" - по 2-3 часа на седмица.
Доста е пипкаво, но като го схванеш е лесна работа.
Калибрирането по осите Х, У и Е се извършва само веднъж, като там трябва да намериш точния коефициент, като мериш с шублер (по възможност електронен). Аз нямам електронен, затова го извърших с обикновен. Въвеждаш в буутлодера някакъв точен коефициент. Аз въведох 80. Принципът е прост - нулираш оста (докато опре енд-стопа), след това мърдаш със 100 мм от програмата в ръчен режим (може и по-малко, зависи колко ти е обхватът на шублера). Измерваш колко е получената стойност. За да не задълбаваме във формули, ползваш този линк ->
http://prusaprinters.org/calculator/, за да определиш корекцията в коефициентите. Това правиш за оси Х, У и Z. В моя Марлин стои следното:
#define DEFAULT_AXIS_STEPS_PER_UNIT {80.112157,80.0160032,3981.68425,704.6979865}
Разбира се колкото повече знаци след запетаята сложиш - толкова по-добре. Мисля, че софтуера възприема до 4-тия знак, но не съм сигурен. Толкова изчислих - толкова записах.
При Z ос отчиташ големината на метричната шпилка (стъпката автоматично се настройва в линка по-горе) и предавката. Аз ползвам съединители на винтовете, затова въвеждам 1:1. Предполагам и при теб е същото.
Най-трудно се определя корекцията при Екструдера (наричат го ос Е). Нагряваш накрайника до максимална температура. Маркираш на самия филамент чертичка с маркер, примерно на 50 мм от най-удобната повърхнина на екструдера, от която можеш да премериш. Задаваш от програмата да екструдира 10 мм. После още 10, пак 10, докато станат 3 пъти натискане на бутона Extrude (~30мм). Измерваш колко си получил и пак ползваш горния линк, за да преправиш коефициента.
Като го направиш, ще ти кажа как да настроиш подложката, защото тя се настройва най-трудно и отнема мнооого време.
Поздрави!
P.S. Виж и този линк
http://richrap.blogspot.com/2012/01/slic3r-is-nicer-part-2-filament-and.html Много е полезен!