Здрасти. LTC4007 изглежда добре, прилича много по възможности на LTC4100 и хубавото е че може да работи самостоятелно, аз навремето съм я пропуснал като вариант. Всъщност взех LTC4100, защото може да се конфигурира софтуено и идеята бе да си направя по-универсално зарядно. Преди време накупих разни схеми по тематиката, имам BQ24745 на Texas Instruments, която е подобна на LTC4100 и също бях взел BQ20Z95 - gas gauge, т.е това е схема която ти покзава какъв статуса батерията, напрежение, колко ток има в нея и т.н. Мислех да ги ползваме в проекта за мобилния робот, да се направи един вид интелигентан батерия и зарядно, но засега нещата са замразени. Въпреки че сега покрай тази тема ми се ще да пусна LTC4100. Linear правят хубави схеми, аз съм много доволен от LTC4002-8.4, която е 2 елемента.
Малко се съмнявам че ще успееш да намериш LTC4007, по нашите магазини. Има я във Farnell, цената е 9.60 евро за единични бройки (малко скъпичко). Аз периодично поръчвам разни схеми оттам и мога да ти съдействам за доставката. Всъщност ако си решил сериозно да правиш зарядно, мога да ти дам някоя от схемите по-горе, аз не знам кога ще ми остане време за тях.
Другата идея която обмисляма е да се направи зарядно на базата някой стадртен стабилизатор на напрежение с малко допълнителни схеми. Всъщност за правилвния заряд на Li-ion батерия трябва да се реализират 2 режима на работа, генератор на ток и генератор напрежение (CC/CV) Сега съм взел цифрови потенциометри (MCP41010) имам и разни платки с BD9778 и ще пробвам дали мога да го управлявам цифрово. Всъщност е възможно, а и се прави целия алгоритъм на заряд да се направи в един микроконтролер, който да управлява силовата електроника и да контролира целия процес на заряд.
П.П Сега видях твоя допълнителен въпрос. Масовите Li-ion елементи са номинално напрежение 3.7V. Както писах по-горе, първоначално се зареждат с константен ток, докато напрежението не стигне 4.2V и оттам се превключва в режим на константно нарежение.