Здравейте, не знам дали тази тема е за този раздел или дори за този форум, но ще се радвам на коментари и съвети.
Имах "късмета" да взема жилище, което е в много суров вид - още няма преградни стени, не е измазвано, дори няма подова замазка. С други думи могат да се правят чудеса в него.
Желанието ми е да вкарам малко автоматизация. Най-общо казано контрол на осветлението и защита (алармена инсталация). Би било много хубаво ако има и контрол над отоплението (ТЕЦ) с електро винтили, както и пожарна сигнализация.
Идеята е всичко това да стане с минимум средства. Консултирах се с някои БГ фирми, които работят жично управление (с полагане на солидно количество окабеляване в стените) на дома и ми дадоха оферти около 8-12 хиляди лв. За мен това е абсолютно неприемливо. По груби сметки една системи базирана на безжичния стандарт X.10 би ми струвала около 1500 лв, а аз си търся дори още по-евтино решение.
Дайте идеи какво може да се направи. На паза съществуват много и различни програмируеми контролери, но въпросът е след това лесно да могат да се управляват чрез удобен уеб-базиран интерфейс от всякакво устройство снабдено с браузер. Предвиждам мултимедиен център (HTPC), което би могло да играе ролята и на сървър за управление на умния дом.
Отворен съм за всякакви идеи
С уважение,
Михаил Панайотов