Форум по Роботика
 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Как да направим най-лесния робот? (част 2)
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум по Роботика -> BEAM-роботи
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Borislav
Робо-Администратор

Местожителство: Стара Загора//София

МнениеПуснато на: Съб Юни 23, 2007 4:35 pm    Заглавие: Как да направим най-лесния робот? (част 2) Отговорете с цитат

И така, след като вече направихме един прост микроорганизъм, дойде ред и на нещо малко по-сложно.
Ще правим BEAM-робот с 2 фототранзистора! Той представлява следната платформа, на 3D модела:

Този робот върви напред, когато светлината попада и на двата му сензора. Ако светлината осветява само единия, то тогава роботът започва да я "търси", като се обръща към нея.. След това се включва и вторият мотор и той продължава пътя си към Светлината! Very Happy

Схемата на робота представлява това:

Както виждате, тя е много лесна за изпълнение! Състои се само от няколко елемента!
Сега идва интересната част. Ако направите следния модел робот:

то той ще избягва светлината.. Своего рода "къртица", бягаща от светлината. Smile

Ако обаче подадем положителен сигнал от батерията (+5V) на изходите INPUT2 и INPUT3 от драйвера ни за двигатели L239D, т.е. така:

то нашият робот ще започне да се обръща към източника на светлина!
Ето, че направихме нашия BEAM-робот малко по-сложен! Естествено, отново е с минимални разходи.. От първия робот го отличава и малко по-сложната конструкция (а именно - 2 независимо въртящи се колела и мотори). Но..това вече е въпрос на фантазия! Smile

Очаквайте още информация и усложняване на конструкцията!

Снимките са взаимствани от тук, като статията е авторска!

Борислав Маринов, гр. София, 24 г.
Програми: AutoCAD (2004/2008-Mechanical), SolidWorks (2007/2010), Catia (V5/V6), CorelDraw X3

Последната промяна е направена от Borislav на Нед Дек 07, 2008 11:48 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
mohaha
Заклет Роботостроител

Местожителство: Монтана

МнениеПуснато на: Нед Юли 29, 2007 9:06 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

На първата 3D схема как да разбирам преплитането на фототранзисторите Confused
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Borislav
Робо-Администратор

МнениеПуснато на: Нед Юли 29, 2007 9:31 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

mohaha написа:
На първата 3D схема как да разбирам преплитането на фототранзисторите Confused

Това не е задължително, но така роботът ще реагира по-бързо на светлината! Smile Затова десния фототранзистор е отляво, а левия - отдясно...

Програми: AutoCAD (2004/2008-Mechanical), SolidWorks (2007/2010), Catia (V5/V6), CorelDraw X3
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
mohaha
Заклет Роботостроител

МнениеПуснато на: Пон Юли 30, 2007 1:20 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Какви са елементите на GND ? и дали ще стане с по малко напрежение и ако някой знае от какъв ел. уред мога да намеря L293D прочетох че е скъпа и трудна за намиране Rolling Eyes
Върнете се в началото
Borislav
Робо-Администратор

МнениеПуснато на: Пон Юли 30, 2007 7:00 am    Заглавие: Отговорете с цитат

mohaha написа:
Какви са елементите на GND ? и дали ще стане с по малко напрежение и ако някой знае от какъв ел. уред мога да намеря L293D прочетох че е скъпа и трудна за намиране Rolling Eyes

Здрасти!
Това не са елементи, а на GND е знакът за заземяване (по-плътна черна линия). Самото GND значи GROUND (заземяване), но в Роботиката се свързва към Минуса на батерията!
L293D не се намира в електроуреди! Аз я купувам от Телевизионния сервиз в Стара Загора. Не е особено трудна за намиране. Smile Прав си, доста е скъпа, но е страхотна като за начало и може да се прежали! Тези дни ще пробвам BEAM с транзистори и ще покажа резултатите (и снимки, най-после! Smile).
Поздрави!

Върнете се в началото
mohaha
Заклет Роботостроител

МнениеПуснато на: Вто Юли 31, 2007 5:15 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Може ли някой да ми даде клипче с този робот и ми кажете дали ходи плавно постоянно а не тръгне спре тругне спре Smile
Върнете се в началото
Borislav
Робо-Администратор

МнениеПуснато на: Вто Юли 31, 2007 6:18 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

mohaha написа:
Може ли някой да ми даде клипче с този робот и ми кажете дали ходи плавно постоянно а не тръгне спре тругне спре Smile

Ами клипове не знам дали има, но ти гарантирам, че върви плавно. Моят BEAM - "СЕБ" е малко по-елементарен (с един мотор), но си върви доста добре! В никакъв случай не е на принципа "тръгне-спре-тръгне-спре".. Smile

Върнете се в началото
mohaha
Заклет Роботостроител

МнениеПуснато на: Вто Юли 31, 2007 7:52 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

ем аз бех гледал едни клипчена с такива само че с слънчева батерия и... а бе вижте за кво става въпрос http://youtube.com/watch?v=5RB4yy9fu6U това ме дразни Rolling Eyes
Върнете се в началото
Borislav
Робо-Администратор

МнениеПуснато на: Сря Авг 01, 2007 8:41 am    Заглавие: Отговорете с цитат

mohaha написа:
ем аз бех гледал едни клипчена с такива само че с слънчева батерия и... а бе вижте за кво става въпрос http://youtube.com/watch?v=5RB4yy9fu6U това ме дразни Rolling Eyes

За съжаление, другояче е невъзможно. По клетката се зарежда кондензатора и после се разрежда. След това му трябват няколко части от секундата, за да се зареди пак. Мисля, че не може да се постигне плавен ход с такава малка батерия.
Между другото ми стана интересно и реших да попитам автора на видеото каква точно схема е използвал (имам същата слънчева батерия - от калкулатор), а той е използвал лесна принципиална схема. Както тази от "Solarbotics" - http://library.solarbotics.net/circuits/se_t1_fled.html

За мое огромно щастие, исках да правя сумобота с магнитоли от касетофон, но се провали (не са хубави). Сумиста стана с редуктори от играчки, и ми останаха двата мотора от касетофон. Мисля да ги превърна в това - още една, този път автономна буболечка. Smile
Поздрави! Smile

Върнете се в началото
mohaha
Заклет Роботостроител

МнениеПуснато на: Чет Авг 02, 2007 5:01 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Как се разбира кое е колектор и кое емитер като няма код (онова дето го пише на обикновенните биполярни транзистори) за да се провери в справочник? Примерно ако едното краче е по-дълго какво трябва да е, колектор или емитер?
Върнете се в началото
Borislav
Робо-Администратор

МнениеПуснато на: Чет Авг 02, 2007 5:17 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

mohaha написа:
Как се разбира кое е колектор и кое емитер като няма код (онова дето го пише на обикновенните биполярни транзистори) за да се провери в справочник? Примерно ако едното краче е по-дълго какво трябва да е, колектор или емитер?

При моите фототранзистори, емитерът е отбелязан с малка червена точка. Другото е колектор. А при твоите, трябва да видиш от какъв тип са. Обикновено емитерът го отбелязват с точка, със зъбче, с прорязка на корпуса или с по-късо краче (за последното не съм сигурен, при диодите по-късото е минус, но при фототранзисторите не съм сигурен) Smile

Върнете се в началото
mohaha
Заклет Роботостроител

МнениеПуснато на: Пет Авг 03, 2007 10:00 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Дайте предложения как да си направя предното колело. Аз намерих от една чанта едно колелце но то не се върти трябва аз да го завъртя тоест нестава. Smile

ПП. А също какво трябва да кажа ако искам по чуствителни и по-нечуствителни фототранзисори? Smile
Върнете се в началото
Borislav
Робо-Администратор

МнениеПуснато на: Съб Авг 04, 2007 2:00 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

mohaha написа:
Дайте предложения как да си направя предното колело. Аз намерих от една чанта едно колелце но то не се върти трябва аз да го завъртя тоест нестава. Smile

ПП. А също какво трябва да кажа ако искам по чуствителни и по-нечуствителни фототранзисори? Smile

За колело ползвай от фотьойл. Smile В мебелните магазини в Стара Загора струват към 2,50 лв. Потърси в твоя град, дано намериш. Но не търси много големи, като цяло... Другия вариант е да направиш робота с 2 колела, и подложки в предната и задната част на корпуса. Така ще стане стабилен. Smile

Върнете се в началото
mohaha
Заклет Роботостроител

МнениеПуснато на: Нед Авг 05, 2007 7:56 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Не мисля да търся колелце от фотъоил ще сложа отпред нещо като ска от алум. лист Smile Кажете ми фототранзистор с който роботът ще работи в стая с 100W крушка ако знаете Smile
Върнете се в началото
Borislav
Робо-Администратор

МнениеПуснато на: Нед Авг 05, 2007 8:08 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Доста е относително... Понеже не разбирам много от стойностите на фототранзисторите (а те са си много), можеш да идеш в магазина и да кажеш да ти дадат по-чувствителни на светлина. Моите са КР, чешки... Няма да ги хваля, защото от 75W-ова крушка не хващат на 2,5м дистанция (крушката е на таванна лампа). Smile Но на слънчева светлина си е страхотно. Не знам, но мисля, че КР ще тръгнат със светлина от 100W крушка! Пробвай! Smile

Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум по Роботика -> BEAM-роботи Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Страница 1 от 7

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети