Автор Тема: [Добиване на материали] Компютърната мишка  (Прочетена 17077 пъти)

Borislav

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1010
    • Профил
    • http://robotics-bg.com
Какво можем да вземем от компютърната мишка? Сега ще видим!

Един от основните стремежи на всеки един производител е да направи изделието си непригодно за работа след смъртта му. :) Но има неща, на които е богата мишката!

И така, този път наша жертва е семейство мишки с топчета! :)



Обикновено мишката лесно се отваря с отвертка - кръстачка. Ако не се виждат винтчета на корпуса на мишката, има два варианта: Или корпусът е залапен, или винтчетата са под някакви етикетки. По-рано мишките са се крепяли на 2 или 4 винта, но сега по-скоро това е един болт, който се намира в задната част на корпуса. В крайна сметка, след малко блъскане успяваме да се доберем до сърцевината! :)



И ето, че отварянето приключи! Първото нещо, което правим е да изучим бутончетата. Те са минимум две - лява и дясна. Необходимо е да проверим с мултицет (състояние - звънене при контакт), за да видим дали всичко е наред! Много често, мишката боледува от най-заразната миша болест, даже епидемия - това е заяждане на лявото, най-често използвано бутонче! За какво ни е заяждащо копче? :-D
На много от мишките има скролче. Това означава, че под него има полезно бутонче, та дори и двойка оптрони със секторни датчици! Те са аналогични на тези, които се въртят около машинното топче. Махаме оптрона с назъбено (надупчено) колело и си ги запазваме!
Бутончетата са контактни, но понякога, ако имаме късмет, ще намерим и превключватели! Отпояваме ги внимателно и си ги трупаме в кутийка!

Използването на тези бутончета в Роботиката е в качеството им на контактни бампери! Това могат да бъдат:
* Контактни бампери;
* Крайни датчици по крайниците на манипулатор;
* Копче "Reset" на платката на микроконтролер;
* Което и да е копче за управление на микроконтролера (ако щете и цяла клавиатура, ако имаме достатъчно много мишки :));
* Контакт на капачка/задвижка/щипка, където трябва да следим за действията на предмета;
* Авариен датчик. Примерно, на покрива на робота, следящ за преобръщане...

И много други...



По-добре е да махнем оптроните заедно с механизма им, т.е. с въртящите се дискове и рамките, на които са закрепени! Особено удобни са в мишките, в които валовете на назъбените/надупчените колела са закрепени на една ос, а не на две. Т.е. закрепени са с подобна щипка само от страната на колелото, а другата им част е свободна.



Тук виждаме прекрасно подвижно колелце. Именно оригинално, а не китайско колелце, закрепено на тел. :) Това малко колелце е прекрасно за трето колело на микроробот, което да го предпазва от накланяне и падане. Обикновено това колелце е закрепено за платката с малки щипки, така че лесно може да се махне! Използването на оптроните в Роботиката също е по предназначение! :)
Като цяло, първо те играят ролята на безконтактен датчик, сработващ след преминаването на предмет през процепа между двете.
Използването им - във всички случаи, които описахме при бутончетата!

Освен това, секторният диск заедно с оптрона си са добър датчик за движение. Използва се в роботите, при които е необходимо изчисляването и следенето на изминатия път. В този случай секторният диск се закрепва на колелото на робота. Така оптронът улавя движението и го изпраща право в микроконтролера! :)



Очевидно е, че много мишки имат на платките си кварцов резонатор - кварц! Това не е необичайно, защото съвременните мишки се правят с времезадаваща RC-верига. И все пак, много от препарираните мишки имат характерен метален цилиндър около микросхемата, обикновено наричащ себе си "часовников кварц", защото има честота 32 768 Херца. Напълно е достатъчен за повечето роботи с микроконтролери. Естествено, да се слага такъв кварц в бортовата електроника на крилата ракета е непрактично, но в Роботиката има широко применение. :-D

Да се върнем към нашите кварцове... Светло-кафявото елементче на снимката най-вдясно - това не е кондензатор! Това си е кварц! :) Той се разпознава по характерните надписи на печатната платка. Кондензаторите се бележат с "С", а кварцовете са с буква "Х". Някъде ще намерите и обозначение с "Y", но това не е често! Можете да видите и надпис върху корпуса на кварца - "4.0 MG". Вероятно китайците така наричат мерната единица ... MHz = MG.



В старите мишки с три бутончета, понякога има ключ, служещ за превключване от двубутонен на трибутонен режим и обратно... Този превключвател обикновено е най-неизползваната част от мишката, така че обикновено е като новичък. Използването му е широко... от превключвател за захранване, до смяна на "работа-програмиране" на микроконтролера.
Също така, в старите мишки често ще намерим резистори, които са като обикновените, та дори и с по-дълги крачета! Супер! :) Мощността им е от 0,125 до 0,250W. В по-новите варианти на мишките, резисторите отсъстват като клас!



И накрая... Не забравяйте за опашката на мишката! :)
Като правило, от страната на кабела, мишката има 4-контактен куплунг. Ако проводникът е работоспособен (Една от главните миши болести е притриването на опашката около корпуса! :)), то тази опашка е добър вариант за включване на кой да е сензор! Достатъчно е да си отрежем парче и правилно да свържем всичко! Отпоеният куплунг се установява на платката на робота, и чрез него се подава ток към датчика (ако е необходимо) - перфектно за TSOP-ове!

Ако проводника има 5 или 6 кабелчета, ще е идеален за ISP-програматор, но обикновените машинни мишки са с 4 кабелчета! :(

Обърнете внимание на редкия звяр, който се среща в промишлените мишки! Това е тъмната муфта, която е поместена на кабела... Това всъщност е филтър, намаляващ смущенията към електрониката! Суперско! :-D Използвайте в Роботиката по предназначение - кабел за програматор или захранване! За да работи тази хитроумна работа, трябва филтъра да е не повече от 2,5 см от електрониката!

Не забравяйте да запазите винтчетата, с които мишият контролер се крепи към "корема" на нашата мишка! Това също е полезно! :)

Желая успех!
Роботиката не е хоби - тя е начин на живот!

kanadeca

  • Робо-Новак
  • *****
  • Публикации: 32
    • Профил
[Добиване на материали] Компютърната мишка
« Отговор #1 -: Август 31, 2007, 06:25:56 pm »
Полезно...  ;)

Emaloumen

  • Робо-Новак
  • *****
  • Публикации: 11
    • Профил
[Добиване на материали] Компютърната мишка
« Отговор #2 -: Август 31, 2007, 08:24:55 pm »
Мишкаа с топче е златна мина.Има светодиоди в инфрачервената област(колко такива съм изгорил :D ),фотодиоди ценерови диоди.
Мене ме кефи самата система за координация.
Искам да съм първи клас

durankulakat

  • Бил знаел какво е Мехатроника!
  • *****
  • Публикации: 103
    • Профил
[Добиване на материали] Компютърната мишка
« Отговор #3 -: Април 12, 2009, 09:01:20 pm »
На една от моите мишки има вместо оптрон на скрол-а - елемент приличащ на потенциометър, само че с отвор където влиза оста на скрол-а. А на платката е написано до него "PWM", а под него "ENCODER". Изглежда е нещо интересно но какво?
Иван Петров 16г
skype: slayer_kolyo

S7r33tBoY

  • Робо-Новак
  • *****
  • Публикации: 39
    • Профил
    • http://FingerBoard-BG.com
[Добиване на материали] Компютърната мишка
« Отговор #4 -: Април 15, 2009, 09:29:17 pm »
И аз да попитам като сме почнали, безжичните мишни са предавателите и си имат и приемничета, те дали могат да се използват за свързване на робота към компютъра (лаптопа)

Мерси предварително :)
Борис Костадинов 19г. София :)

IbT

  • Зомбиран Роботостроител
  • *****
  • Публикации: 156
    • Профил
[Добиване на материали] Компютърната мишка
« Отговор #5 -: Април 16, 2009, 09:36:08 am »
Цитат на: "durankulakat"
На една от моите мишки има вместо оптрон на скрол-а - елемент приличащ на потенциометър, само че с отвор където влиза оста на скрол-а. А на платката е написано до него "PWM", а под него "ENCODER". Изглежда е нещо интересно но какво?


Явно има и такива мишки (аз не съм виждал досега) - с енкодер, който преобразува въртеливото движение в цифров код.

dzv3r0

  • Вече знае какво е робот!
  • *****
  • Публикации: 54
    • Профил
[Добиване на материали] Компютърната мишка
« Отговор #6 -: Април 16, 2009, 01:35:09 pm »
не съм напълно сигурен но си мисля ча повечето мишки са с енкодер за скрола
Николай Петров, София, 21г
skype: nikolay.petrvo90