Здравейте, приятели!
Тъй като вече имаме функционална платформа на робота е редно да имаме и датчици, които да го накарат да "прогледне" в пространството!
Първите от тях, по всяка вероятност ще са инфрачервените датчици. По начална идея, те ще са в предната и задната част на платформата. В клуба обсъждахме идеята да се намират отдолу, за да засичат малки препятствия и роботът да разбира дали пътят му е "чист" или не. Също така, може да се използват и в качеството си на засичащи препятствия от доволно разстояние.
Но стига толкова теория, тъй като в клубът решихме, че тази задача ще направя аз, вече съм готов (от около 2 седмици) със схемата. Ето я и нея:
Инфрачервен модулПърво да започнем обсъждането на схемата с бившите допуснати грешки. Бях вързал ИЧ-предавателите за 4 транзистора (2 по 2 на всеки таймер за 40кHz), вместо за един на 1 таймер. В крайна сметка, след консултация в клуба, разбрах че 4 не са необходими и преправих схемата.
Постарах се да почета тези дни за I$C-шината, т.е. методът, по който се свързват 2 и повече микроконтролера в едно. На схемата съм я отбелязал с изводите на порта D ("От централния процесор"). На практика в клуба ще ни се наложи да създадем микрокомпютър, тъй като данните ще се четат от няколко процесора и роботът ни ще е снабден с операционна система.
Въпросната шина представлява свързване на всички портове на всички микропроцесори, които се съдържат в схемата. Това ще обсъдим по-подробно утре в клуба по Роботика!
Общо взето е това. За мнения и препоръки пишете тук. Очаква се тези дни да досглобя и първия вариант на схемата! Разбира се, оценявам критиките, така че можете и да критикувате схемата, тъй като човек се учи от грешките си, все пак!
Това е засега!
Поздрави!