Здравей, да имам предвид подобна среда, но до този момент има доста работа
. Батериите са все още в тестов вариант и дори днес направих генерални промени, но до тук изглежда така:
батериите са свързани успоредно и към тях ардуино и моторите. Понеже реших, че доста бързо се разреждат добавих 2x 4 NiMh 1300мAh 1.2V презареждащи батерии успоредно. Така получавам стабилни и дълготрайни 5V които са перфектни за ардуино Vin и моторите (4-6V).
Поне при движение на моторите няма голям пад на тока и ардуино не се резетва както се случваше преди. А вградените батерии на слънчевите зарядни имат LI-Po батерии които забелязах,че не се държат стабилно със моторите които имам (все едно забиват и трябва да ги разкача и пак да ги включа, мисля,че е от пада при пусковия ток).
Не съм сигурен дали слънчевите батерии ще успяват да зареждат останалите (все още тествам), но поне при слънево време очаквам да издържа повече. Все пак очаквам да им подава малко ток понеже слъневите батерии вадят 5.5V, а батериите 4.8V.
Понеже камерата ползва 9V и една батерия издържа доста кратко реших да и добавя малко помощ.
С две релета едното 5V ,а другото 12V разкачам усподерно свързаните презареждащи батерии и ги свързвам така,че към единия пакет от които получавам 4.8V добавям още 3 от батериите от другия пакет. така получавам 9V. и едновременно с това захранвам ардуино от слънчевите и от 1-вия пакет презареждащи батерии. Когато във веригата се получат 9V се включва второто реле което свързва успоредно 9V батерия със 9-те волта от АА батериите и освен това подава ток към камерата. Така при включване на 5V-товото реле (чрез ардуино дигитален пин) се задейства и второто.
Малко звучи безумно, отне ми цял ден да го постигна, а все още незнам дали всичко това ще е от полза, но по първоначални данни моторите и сервото се държат доста по-стабилно и при това слънце навън има доста голяма вероятност и да се зареждат батериите :Д.
Освен тези промени работя върху приспиване на ардуино и като допълнение повечето елементи получават ток от IO портовете което ми дава възможност да ги спирам когато са ненужни и да пазя енергия.