Луд умора няма.
Имам намерение да разработя и направя контролер за роботи на базата на микроконтролер от фамилията MSP430.
Какви са предимствата на тези контролери: Първо, много ниска консумация. Това позволява доста по-дълъг живот на батерията, когато роботът не се движи. Второ, уникална архитектура, която позволява много бърза реакция на прекъсвания. Това позволява лесно да се реализира програма, която следи и управлява едновременно няколко процеса - нещо, което за много "програмисти" е тежка задача. Трето, доста разнообразна и развита периферия, в частност прецизни 12-битови ADC и DAC ( Texas Instruments са лидерите в интегрирането на прецизна аналогова периферия в жифрови схеми ), компаратори, операционни усилватели, комуникационни портове и др. Четвърто, сравнително добра достъпност на чипове и инструменти за разработка.
Какви недостатъци се забелязват "на пръв поглед": Първо, няма удобна среда за разработка на "роботски" прилижения и ще трябва да се прави. Второ, MSP430 не е толкова полулярен, колкото например PIC или AVR на Atmel.
Идеята е контролерът да замени популярните Arduino ( и други ), като предложи повече функционалност и (дай Боже!) повече простота на използването.
Лично аз не очаквам проблеми нито с хардуера, нито с фърмуера на творението. Не ми е сефте да правя подобни изделия.
Та въпросът ми е да се захващам ли, или не. Ясно ми е, че това не може да е задача за един човек ( при това - хоби ) и ще трябва да се включат доста доброволци, най-вече с идеи и с писане на софтуера за PC. Ще трябват и доста консултации и обсъждания за това какво да се включва в тези контролери и как да се прави. И не на последно място ще трябват и "доброволци", които да опитат поведението на отрочетата при управление на реален обект (робот някакъв) и да дадат оценка и предложения.
Анкета няма да пускам, който има интерес, да пише в темата!