Мислех тия дни варианти на контролери за Робкото. Един от най простите, които ми хрумва е следния:
- за управление на моторите 24 NMOS тразнзистора (по 4 на мотор). Най добре да се вземат транзистори в корпус SO-8 по 2 броя в един чип. Така свеждаме броя на чиповете до 12. Примерно гледам че във Футурел имат IRF7341, който изглежда подходящ. Този тип транзистори могат да се управляват директно от MCU.
- един MCU, който да се грижи за всичко. Ще трябва да има повечко I/O. За управлението на всички мотори трябват 24, плюс няколко входа за обратна връзка. Мисля че всеки модерен MCU, може да се справи с тази задача и няма да трябва кой знае какво бързодействие.
- за комуникация с PC един FT232R (usb to serial).
- захранване външен адаптор на 12 V (има голям избор от такива). На палтката ще има един стабилизатор 12V->5V.
И в общи линии това е за хардуерa, основанта работа както обикновено е в софтуера. Ще нахвърлям една блокова схема, за да стане по ясно.
За по-сложния вариант съм намисли повече екстри. Заглеждам сега едни 32 битови MCU - Stellaris, които имат много екстри като периферия - Ethernet, CAN, USB и др, но за това по-късно.