Здравей
Отдалеч си личи ентусиазма ти, което е похвално, но и малко опасно.
Първото нещо, което трябва да знаеш е че за да се получи един проект добре, трябва да имаш ясна представа и идея за резултата, който искаш да постигнеш, още в самото начало. Затова не е хубаво така да се хвърляш на всяка идея.
Ето примерно какво ми хрумна на мен, като разгледах темата:
Роботът да е като този, който си начертал. Щипката да има сензрои на двете си челюсти примерно за допир с най-обикновен прекъсвач. Между чеслюстите на щипката да има и инфрачервен сензор за разстояние. Каква е идеята? Робота се пуска на една равнина, върху която има наредени различни обекти, които може да хване. Пускаш го, той се завърта и когато засече нещо тръгва към него и го хваща. Понататъшното развитие може да е да събира предметите на едно място, но това вече е малко сложно за начинаещ. Всичко това може да стане без контролер, но може и с контролер, зависи ти накъде ще се ориентираш.
Идеята за задвижване на щипката със сервота не знам до колко е подходяща, защото сервата имат защита от пренатоварване и ако се връщат в изходно положение. Щипката травба да стиска и това може да пренатовари сервата и те да се завъртят в изходно положение. Но все пак смятам, че с по-фино управлени може да се коригират тези проблеми.